Yıllardır verdiğim eğitimlerde Dijital Pazarlamanın tanımını yaparım. Ama günün sonunda hep aynı fikri savunmuşumdur; Pazarlama tektir. Zaten pazarlama stratejisinin doğru belirlenmesi ve doğru uygulanabilmesi için teknolojinin tüm nimetleri kullanılmalı, tüm fırsatlar değerlendirilmelidir.
Peki, Pazarlama üst düzey yöneticileri bu nimetleri iyi algılayabiliyor ve iyi kullanabiliyor mu?
Günümüzde bu konuda en büyük görev ajanslara düşüyor. Özellikle bir iletişim kampanyasında 360 derece öneri sunabilen ajanslar mutlaka iletişim karmasına dijital projeleri ve mobil teknolojileri bütünleştirmeye çalışıyor. Fakat bu yaratıcı çabalar genellikle kampanya bazlı olup, firmalar adına genel bir stratejisi oluşmasını sağlamıyor. İşte bu noktada Pazarlama Profesyoneli aslında bütün pazarlama stratejisinin dijital ayağını uzun vadeli planlarına entegre etmeli, yenilik ve gelişmeleri ve hatta teknolojiyi iyi takip etmeli ve bu teknolojiyi işine nasıl uygulayabileceği konusunda yeterli yaratıcılığa sahip olmalıdır.
Hatta dijital medya ve teknolojilerin en büyük nimeti olan Hedefleme, Pazar Araştırma, Analiz ve İnteraktivite konularında tüm olanakları en yüksek seviyede kullanabilmelidir. Çünkü en iyi niyetli ajans bile firma adına bu kadar önemli ve yön verici kararları alabilmekle yetersiz kalabilecektir.
İngiltere ve ABD’de artık sadece reklam ajanslarının değil, Coca Cola, Nike, Unilever gibi büyük firmaların da pazarlama departmanlarında teknoloji ekipleri kurulduğunu ve hatta pazarlama bütçesinin %25 – % 30 gibi bir payının teknoloji yatırımlarına ayırıldığını gözlemliyoruz. Bu yatırımlar sadece pazarlama iletişiminde değil artık temel pazarlama karması 4P’de yer alan Product- Ürün ve Place- Dağıtım kanallarının belirlenmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Sonuç olarak bundan sonra pazarlama üst düzey yöneticilerinin daha büyük değişimlere uğraması, bilgi birikimlerini arttırmaları ve daha vizyoner bir bakış açısı kazanmaları kaçınılmaz bir hale gelecektir.